Bandenspanningsensoren

Controlesysteem Bandenspanningsensoren
(TPMS )

Sinds 1 november 2014 is er een nieuwe Europese regelgeving van kracht die bandenspanningcontrolesystemen verplicht stelt voor alle nieuw geregistreerde auto’s. Deze verplichting was er al voor nieuwe automodellen die vanaf november 2012 op de markt werden gebracht.

RDC of TPMS

Zo’n automatisch controlesysteem houdt tijdens het rijden de bandenspanning continu in de gaten. Als er een afwijking van de voorgeschreven spanning wordt opgemerkt, wordt dit meteen aan de bestuurder gemeld.

Al vele autobanden werden door Hamax aan tevreden klanten in heel Nederland verkocht.

Het bandenspanningcontrolesysteem heeft als meest gangbare Duitse of Engelse afkortingen:
– RDC (Reifen Druck Control),
– RDKS (Reifen Luftdruck Kontrollsystem)
– TPMS (Tyre Pressure Control System).

Wat is TPMS?

TPMS is de vaak gebruikte Engelse term voor bandenspanningcontrole systemen. Het zijn slimme elektronische systemen die de bandenspanning (realtime) in de gaten houden en een signaal aan de bestuurder afgeven zodra er iets mis is. Autofabrikanten kunnen gebruik maken van 2 verschillende systemen.

TPMS vervult drie functies:

– Het verhoogt de rijveiligheid, door het tijdig opmerken van een te lage bandenspanning
– Het voorkomt een hoger brandstofverbruik, veroorzaakt door een verkeerde bandenspanning
– Het voorkomt onnodige bandenslijtage, veroorzaakt door een verkeerde bandenspanning

content_tpms1

Passief systeem (indirecte systeem)

Er bestaan twee systemen, een passief en een actief systeem. Bij een passief systeem wordt de bandenspanning bewaakt door een sensor in het ABS-systeem. Die meet de afrolomtrek van de band. Die wordt minder als er lucht uitloopt en dit systeem zal dat meteen opmerken en de bestuurder via een optisch of een geluidssignaal waarschuwen. Omdat dit systeem niet in de velg zelf zit maar vanaf de buitenkant de rolomtrek meet, werkt het ook als je op winterbanden overstapt.

tpmsicon280

Actief systeem (directe systeem)

Bij een actief systeem heeft elk wiel zijn eigen sensor. Die zendt met een radiosignaal de informatie naar een stuurapparaat. Minimale drukverschillen worden al herkend. Nadeel is wel dat bij het wisselen naar winterbanden een monteur de sensoren moet aansluiten, die dan ook in de wielen van de winterbanden moeten zitten.

mercedestpms280kopie

Waar moet je op letten als je nieuwe velgen koopt?

Als je auto is voorzien van een TPMS systeem dan dient als eerste te worden vastgesteld of het om een direct systeem gaat (met sensoren) of om een indirect systeem (zonder sensoren). Bij een indirect systeem hoef je bij de aanschaf van nieuwe velgen niet speciaal rekening te houden met TPMS. Bij een direct TPMS systeem is het wel noodzaak om over TPMS na te denken bij de aanschaf van velgen. Er zullen immers sensoren in de velgen geplaatst moeten worden en dit is niet altijd bij alle velgen mogelijk.

Kan ik zelf banden en wielen met een direct TPMS systeem monteren?

De montage van banden en velgen is een veiligheidskwestie en vereist deskundigheid. Daarom raden wij standaard al aan om dit enkel uit te laten voeren door een specialist. Directe TPMS systemen voegen daar nog extra redenen aan toe:
Om slijtage aan de sensor te voorkomen is bij elke bandenwissel het juiste onderhoud van het ventiel en van de pakkingen van belang. Vertrouw hiervoor op een specialist.
Bij nieuwe autobanden en/of nieuwe sensoren is vaak programmeerwerk vereist om de draadloze communicatie tussen TPMS sensor en de ontvanger werkend te krijgen. Een specialist heeft hiervoor de juiste apparatuur in huis.
Bij elke bandenwissel dient het batterijniveau van de sensoren gecontroleerd te worden. Ook hiervoor heeft de bandenspecialist de juiste apparatuur in huis.

Met ingang van 2015 geldt een defect TPMS-systeem als APK-afkeurpunt.

 

 Zelf handmatig uw bandenspanning controleren